Hjälp för dig som frisör & salongsägare del 1

När tiderna är oroliga och utmaningarna många känns det skönt att veta att det finns många initiativ för att värna jobben och vår bransch. Regeringen har släppt ett Krispaket för svenska företag och jobb. Förslaget innebär bland annat att företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis.

Prata med din revisor/ekonom - ta den hjälp du har tillgång till

Kontakta din revisor eller ekonomiskt sakkunniga, gå tillsammans igenom den hjälp som ni kan få av krispaketet.

Slopat karensavdrag - så kan det hjälpa dig!

Läs frågor och svar gällande det slopade karensavdraget och hur det kan hjälpa dig som företagare på regeringens hemsida.

Håll dig uppdaterad med riktig fakta via Krisinformation.se

På Krisinformation.se finns en ständigt uppdaterad information om Coronaviruset, följ denna länken för att läsa mer.

Samlade ekonomiska åtgärder i Sverige hittills (Från regeringen.se)

  • Staten kommer att kompensera kommuner och regioner för extraordinära åtgärder och merkostnader inom hälso- och sjukvården och omsorgen kopplade till coronaviruset.

  • För att minska smittspridningen i samhället slopas karensavdraget mellan 11 mars och 31 maj genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet.

  • Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Läkemedelsverket får ytterligare resurser.

  • Resurserna ökas för den s.k. smittbärarpenningen då antalet individer som har rätt till denna ersättning antas komma att öka.

  • Staten tar tillfälligt över sjuklöneansvaret i två månader.

  • Likviditetsförstärkning ges via skattekontot för moms, arbetsgivaravgifter och anställdas preliminärskatt från 1 januari.

  • Korttidspermittering införs från och med den 16 mars, läs mer om detta på Tillväxtverkets hemsida.

  • Utöver regeringens åtgärder har Riksbanken meddelat att de lånar ut upp till 500 miljarder kronor till företagen via bankerna för att säkerställa kreditförsörjningen. Finansinspektionen har meddelat att de sänker den kontracykliska kapitalbufferten till noll för att värna en väl fungerande kreditförsörjning.


Svante Pettersson